Loading
Блог

Публикации за онлайн маркетинг, SEO,
уеб дизайн и програмиране

Как да съставим задание за изработка на уеб сайт

29.08.2018 Изработка на уеб сайт
Как да съставим задание за изработка на уеб сайт

Защо е нужно задание за изработка на уеб сайт?

Първата крачка, която трябва да направим при възникнала нужда от изработка на уеб сайт, е да подготвим достатъчно ясно задание. Ако се обърнете към фирма за изработка на уеб сайт без да предоставите задание, е много вероятно да не получите достатъчно конкретно предложение или въобще да не получите такова, без това да изисква допълнителни уточнения. Затова е много важно да напишете описание на нужните функционалности, ако искате да спестите Вашето време и да получите максимално точни оферти.

Какво е задание за изработка на уеб сайт?

Заданието е кратко описание на целите и спецификите на нужния за изработка уеб сайт. Обикновено то е в свободен текст, в който се изреждат всички изисквания и предпочитания, краен срок за изработка и ограничения в бюджета (ако има такива). Заданието ще помогне на разработчиците да определят нужните технологии, конкретните задачи за изпълнение и времето за изработка.

Какво трябва да включва заданието за изработка на уеб сайт?

Заданието е добре да започва с кратко описание на Вашия бизнес и неговата история. Посочете услугите, които предлагате, основните Ви постижения и Вашите достойнства. Ако имате текущ уеб сайт и желаете да го подобрите, може да обясните какво не харесвате в него и дали има някакви проблеми.

На второ място посочете Вашите цели. Защо Ви е нужен уеб сайт? Какви резултати очаквате? Каква е Вашата целева група?

Опишете нужната структура на сайта. Това е списък от необходимите страници и тяхната йерархия. Вероятно тази структура ще претърпи промени по време на етапа на проектиране, но е полезно да има изходна точка, която ясно да изразява информационната архитектура.

Изложете всички нужни функционалности, т.е. какво трябва да прави сайта. Ако е корпоративен сайт, например, ще има ли форма за контакти и интерактивна карта на местонахождението. Нужен ли е администраторски панел, чрез който да управлявате съдържанието на сайта без намесата на програмист?
Ако се нуждаете от онлайн магазин, посочете какви продукти ще се предлагат и имат ли различни разновидности. Какви начини за плащане ще предлагате? Нужен ли е механизъм за създаване на промоционални кампании? Уеб сайтът ще изпраща ли бюлетин по електронната поща на своите клиенти?

Избройте няколко уеб сайта, които Ви харесват и които не Ви харесват. Това ще насочи уеб дизайнерите в правилната посока, а Вие ще получите уеб сайт, точно по Ваш вкус.

Направете списък на Вашите основни конкуренти. Анализизът на конкуренцията ще доведе до идеи какво би могло да се взаимства и какво би могло да се подобри, така че да Ви отличи.

На последно място може да рамкирате бюджет, с който разполагате. Ако имате краен срок за изработка, не забравяйте да посочите и него. Уведомете кога ще изберете изпълнител за Вашия проект и кога очаквате да започне работа по реализацията.

Желаем Ви успех!

ОЩЕ ОТ БЛОГА

Основни фактори за добрата вътрешна SEO оптимизация
20.06.2017

ИМАТЕ НУЖДА ОТ ЕФЕКТИВНА ИЗРАБОТКА НА УЕБ САЙТ? СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС
© 2016-2024 СИМДИМ ЕООД Всички права запазени