Loading
Блог

Публикации за онлайн маркетинг, SEO,
уеб дизайн и програмиране

Основни фактори за добрата вътрешна SEO оптимизация

20.06.2017 Оптимизация за търсачки
Основни фактори за добрата вътрешна SEO оптимизация

Оптимизацията за търсачки (Search engine optimization или SEO) е от ключово значение, ако желаeте да увеличите трафика към своя уеб сайт. От своя страна привличането на повече посетители увеличава потенциалните клиенти и реализираните продажби.

Оптимизацията за търсачки се дели на два основни типа - вътрешна (On-Page) и външна (Off-Page). On-Page SEO се характеризира с действия, които се извършват директно на Вашия сайт. Тя е насочена най-вече към съдържанието и структурата на самия уеб сайт. В тази статия ще разгледаме някои от основните фактори за добрата вътрешна оптимизация.

Полезно и уникално съдържание

Съдържанието е един от най-важните фактори, когато става дума за оптимизация за търсачки. Сайтовете, в които липсва съществено и полезно съдържание, се считат за по-малко информативни и се класират по-ниско в резултатите.

Google предпочита прясно актуализирано съдържание. Това не означава, че цялото съдържание трябва да се редактира постоянно. Добър похват е добавянето на нови страници и текстови фрагменти, както и обновяването на съществуващите страници на по-голям интервал от време.

Не всички фактори могат да влияят на позициите по благоприятен начин. Дублираното съдържание в различни страници може да навреди на класирането. Всяка страница трябва да съдържа уникална за интернет и за Вашия сайт информация. Ако текстовете са копирани от друг източник, със сигурност ще получите наказателни точки.

Правилна структура

Добре изградената архитектура на сайта помага на Google да организира тематично Вашето съдържание. Необходимо е да имате sitemap.xml файл, който информира търсачките за всички достъпни за обхождане URL адреси. Наличието на карта на сайта като отделна страница, както и свързването на страниците помежду им чрез линкове също подпомагат индексирането на уеб сайта.

Кратките и удобни URL адреси и използването на SSL сертификат(https) също оказват благоприятно въздействие.

Грешки или неточности в HTML кода са знак за лошо качество на уеб сайта и влияят негативно на оптимизацията за търсачки.

Подходящи ключови думи

Тагът заглавие (title tag), който се намира в изходния код, е предназначен да обозначи темата на страницата, а търсачките го използват като заглавие на резултата от търсенето. Мета тагът описание (description meta tag) пък се използва като описание на резултата от търсенето. Включването на ключова дума в тези тагове оказва силно влияние върху добрата оптимизация.

Не по-малко важно е използването на ключови думи в съдържанието на страницата. Добре е те да са преобладаващите думи, както и да ги има в заглавията, намиращи се в самия текст. Трябва да се има предвид, че пренасищането с ключови думи може да окаже негативен ефект.

Удобно потребителско преживяване

Скоростта на зареждане на уеб сайта е важно обстоятелство, което е от значение за Google, Bing и Yahoo. Тя се отразява и върху поведението на потребителите. По-бавните страници или тези, които са трудни за използване и навигация са склонни да имат по-високи проценти на отпадане, по-кратък осреднен престой и по-малко преглеждания. Търсачките събират тези огромни количества от потребителски данни и ги използват в своите алгоритми.

Горещо се препоръчва оптимизацията за мобилни устройства. Сайтовете с гъвкав (responsive) дизайн получават предимство пред останалите. Google наказва сайтове в мобилното търсене, които не са съвместими с мобилни устройства.

ОЩЕ ОТ БЛОГА

Как да съставим задание за изработка на уеб сайт
29.08.2018

ИМАТЕ НУЖДА ОТ ЕФЕКТИВНА ОПТИМИЗАЦИЯ ЗА ТЪРСАЧКИ? СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС
© 2016-2024 СИМДИМ ЕООД Всички права запазени